Vuoden 2010 sopimusrumba on Jukon (Akavan Julkisalan koulutettujen neuvottelukunta) osalta ohi ja uusia sopimuksia on syntynyt kaikilla sektoreilla. Kunta ja valtiosopimukset ovat kaksivuotisia kun taas yliopistosektorin sopimus on kolmevuotinen. Kuntasopimus alkoi jo helmikuun alusta, kun taas valtion ja yliopistojen sopimukset alkavat maaliskuun alusta. Yhdessäkään sopimuksessa ei saatu kuin nimellisiä palkankorotuksia.
 
 
Valtio
 
Valtion edellinen sopimus loppui 31.1.2010. Vuoden 2010 sopimukseen yritti Valtion työmarkkinalaitos saada aikaan useita huomattavia huononnuksia kuten lomakorvauksesta luopumista tai niiden siirtämistä. Sen tähden valtion sektorilla nostettiin työtaisteluvalmiutta ja oli jo päätetty työnseisauksen päivämäärästä kun työnantaja veti vaatimuksensa takaisin. Loppujen lopuksi pystyttiin sopimaan jonkinlaisista palkankorotuksista, jotka antavat inflaatioturvan palkkoihin.
 
Valtion sektorin sopimuksessa kirjattiin kaksi palkankorotusta. Ensimmäinen tulee maaliskuun alusta tänä vuonna. Tämä palkankorotus on 0,55 % ja se maksetaan yleiskorotuksena mikä näkyy jokaisen palkassa. Korotus on kuitenkin niin pieni, ettei se juuri missään tunnu. Seuraava korotus syyskuun alusta olisi 0,44 %, mutta tarkoitus on, että sen jakamisesta sovittaisiin virastokohtaisesti. Tämä tarkoittaa, että joillekin voitaisiin antaa hieman suurempi korotus, kun muut jäävät täysin ilman. Näin menetellään, jotta pienistä summista saataisiin kuoppakorotus eniten tarvitseville. Jos työnantajan ja työntekijäjärjestöjen kesken ei kuitenkaan synny sopimusta siitä kenelle nämä korotukset tulisivat joudutaan jakamaan myös tämä erä yleiskorotuksena.
 
Uudessa sopimuksessa VSV:n sopimustavoitteet eivät täyttyneet. Tavoitteissamme oli kyllä maltillinen sopimus ajatuksena, että sellainen vähentäisi paineet tuottavuustavoitteiden kiristämisestä. Onhan parempi, että niin monella kuin mahdollisesti on töitä, kun että palkat ovat ihan huippuluokkaa. Onhan jo nähty esimerkiksi paperitehtaissa kuinka käy jos palkankehitys on ainoa johtotähti. VSV:n neuvottelutavoitteissa oli mm. määräaikaisten työsuhteiden vakinaistaminen ja matkustusajan laskeminen työajaksi. Kummassakaan ei päästy piiruakaan eteenpäin.
 
Sopimusten yhteydessä asetetaan usein suuri määrä työryhmiä, joiden tehtävä on valmistella erilaisia asioita seuraavaa sopimusta varten. Tässä sopimuksessakin sovittiin tällaisista työryhmistä mm. VPJ:n kehittäminen, työkyvyn edistäminen ja työterveyshuolto, työaikatyöryhmä, tilastoryhmä, tasa-arvotyöryhmä, määräaikaistyöryhmä ja virkamiesten asema muutostilanteissa. Valitettavaa on kuitenkin, että aika harvoin päästään näissä työryhmissä ratkaisevaan sopimukseen. Niiden hyvä puoli on kuitenkin, että aikaansaadaan keskustelufoorumi eri asioista. Yleensä näissä ryhmissä ei ole ollut VSV:n edustajan, mutta tällä kertaa pääsimme kuitenkin niin pitkälle, että Aino Pyöriä esitettiin Jukolle Akavan Erityisalojen edustajana työaikatyöryhmään, joka mm. käsittelee kysymystä matkustusajan laskemisesta työajaksi.
 
Juko hyväksyi valtion uuden sopimuksen vasta 28.3.2010 vaikka neuvottelijat hyväksyivät sopimuksen jo pari viikkoa aikaisemmin. Jukon päättävä elin oli löytänyt sopimuksesta epäselvyyksiä, joista on käyty jatkoneuvotteluja vielä viime sunnuntaina.
 
Muita oleellisia muutoksia, joita uusi sopimus tuo mukanaan on tilapäisen hoitovapaan palkallisuus, jota pidennettiin kolmesta arkipäivästä neljään, äitiys- isyys- ja vanhempainvapaa vastaavat sairausvakuutuslakia, ottovanhemmille palkallinen vapaa enintään 72 arkipäivää ja huomattava korotus luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioihin.
 
Ensi tammikuun loppuun mennessä tarkastellaan kansantaloutta, valtiontaloutta, valtion henkilöstön ostovoimaa, näiden kehitystä ja näkymiä ennen kuin ruvetaan neuvottelemaan vuoden 2011 palkankorotuksista. Jollei synny yhteisymmärrystä vuoden 2011 palkankorotuksista voidaan nykyinen sopimus sanoa irti helmikuun 15 päivään mennessä siten, että sopimus loppuu 28.2.2011. Silloin olisimme taas hankalien neuvottelujen ja mahdollisten työnseisausten ja lakkojen edessä. Toivokaamme, ettei niin kävisi.
 
 
Kunta
 
Kunta-alalla VSV:llä on muutamia jäseniä. Kunta-alan neuvotteluissa päästiin sopuun helmikuun alussa. Lähes kaksivuotinen Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES–sopimus) allekirjoitettiin 15.2.2010 ja on voimassa 1.2.2010 - 31.12.2011. Palkankorotukset sovittiin vuodelle 2010. Vuoden 2011 palkankorotukset sovitaan vuoden 2011 alussa. Sopimukseen ei sisälly yleiskorotuksia. Palkankorotukset vuonna 2010 ovat järjestelyerä samapalkkaisuuden edistämiseksi 1.2.2010 ja järjestelyerä tuloksellisuuden edistämiseksi 1.9.2010.
 
Järjestelyerä samapalkkaisuuden edistämiseksi 1.2.2010 sisältää kohdennettuja palkankorotuksia tiettyihin palkkahinnoittelukohtiin ja paikallisesti päätettävät palkankorotukset hinnoittelun ulkopuolisille. Palkkahinnoitteluun tuli 1,3 ja 0,7 prosentin palkantarkistukset palkkahinnoittelukohdasta riippuen. Jotkut palkkahinnoittelukohdat jäivät kokonaan ilman palkankorotuksia.
 
Kaikki hinnoittelussa olevat Akavan Erityisalojen jäsenryhmät saivat korotuksen. Osa ryhmistä sai 0,7 ja osa 1,3 prosentin korotukset. Korotuksissa painotettiin asiantuntijatasoa.
 
 
Yliopisto
 
VSV:llä on muutama jäsen myös yliopistosektorilla. Yliopistosektorilla oli sen verran vaikeaa päästä sopimukseen, että ehdittiin jo antaa lakkovaroitus yhden päivän lakosta. Onneksi lakkoa ei tarvinnut toteuttaa vaan päästiin sopimukseen ajalle 1.3.2010-29.2.2012. Sopimuksessa on sovittu kertaerän maksamisesta 5,5 % 1.11.2010 sekä palkankorotuksista myös 1.11.2010 yleiskorotuksena 0,40 % ja 0,58 % järjestelyeränä palkkausjärjestelmän kehittämiseen ottaen huomioon yhteen yleiseen työaikaan siirtymisestä aiheutuva kustannusvaikutuksen erilainen kohdentuminen. Jos tästä ei kuitenkaan päästä yhteisymmärrykseen käytetään se yleiskorotuksena siten että vaativuusryhmissä 2-6 palkkoja korotetaan 0,4 % ja vaativuusryhmissä 7-15 sekä opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuusryhmissä 0,6 %. Työehtosopimuksessa on sovittu työaikalain piirissä olevan henkilöstön osalta uudistetuista työaikajärjestelyihin liittyvistä joustomahdollisuuksista. Myös tämän sopimuksen mukaan asetetaan useita työryhmiä.
 
 Julkisella sektorilla työrauha on nyt palannut ainakin vuodeksi ja työryhmissä pyritään löytämään sopua, mitä erilaisiin kysymyksiin seuraavaa sopimuskierrosta varten.