Maaliskuun lopussa ALKU-hanke julkaisi väliraporttinsa jonka mukaan aluehallinto jaettaisiin kahteen virastoon Elluun (Elinkeino- työvoima ja osaamiskeskus) ja Alluun (Aluehallintokeskus). Sivistysosastot jaettaisiin siten että siv:in oikeusturva-asiat sijoitettaisiin Allun oikeusturvayksikköön ja siv:in peruspalvelu-asiat Allun peruspalveluyksikköön. Elluun sijoitettaisiin siv:in täydennyskoulutus-, aikuiskoulutusasiat ja enemmistö rakennerahastoasioista sekä kirjasto-, nuoriso- ja urheiluasiat ja rakentamisasiat. VSV:n selvityksen mukaan tämä tarkoittaa että läänien nykyisistä sivistysosastoista noin 65 % virkamiehistä ja määräaikaisissa työsopimuksissa olevista sijoitettaisiin Elluihin. Tämän lisäksi joitakin toimintoja kuten ennakointi ja tiettyjä rakennerahastoasioita sijoitettaisiin maakuntien liittoihin. Ellujen määräksi arvioitiin 15 ja Allujen 6:ksi. Maakuntien liittojen määrä jäisi ennalleen, mutta niitä pakotettaisiin verkostoitumaan. Ellut ja Allut muodostettaisiin alueellisesti maakuntien liittojen ja niiden verkostojen pohjalle. Toimipaikkoja pitäisi vähentää rankasti.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Väliraportin työstämiseksi muodostettiin 12 työryhmää (Juko vaati henkilöstöryhmän ja viestintäryhmän). Jokaiseen ryhmään saatiin henkilökunnan edustaja (12 jäsentä + 12 varajäsentä). Toukokuussa ministeriö nimitti ryhmien edustajat. VSV:n ehdotuksella Aino Pyöriä tuli Jukon edustajaksi Organisaatio-, ohjaus- ja tuottavuustyöryhmään. Talousryhmään Juko oli VSV:n ehdotuksesta nimittänyt Jukka-Pekka Kiviojan varajäseneksi ja lainsäädännön muutoksia valmistelevaan työryhmään varajäseneksi Martin Gripenberg. Henkilöstöryhmässä varsinaiseksi jäseneksi tuli Jukon Arja Varis ja varajäseneksi AE:n Kalevi Juntunen. Palvelurakenteen kehittämistyöryhmään jäseneksi tuli Akavan Jaana Meklin.

 

Suurin osa työryhmistä aloittivat työnsä toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Juko kutsui edustajiaan taustaryhmäkokoukseen 16.6. jolloin tilannetta tarkasteltiin. Mielenkiintoisin asia oli aluejakotyöryhmän ehdotus aluejaoksi (liite). Suurin kiistakysymys on tässä vaiheessa Pohjois-Pohjanmaan sijoittaminen Vaasan tai Oulun yhteyteen. Muita epäselvyyksiä löytyy myös, mutta niiden osalta tuskinpa enää tulee muutoksia. Ryhmä oli myös hahmotellut toimipaikat nykyisen toimipaikkaverkoston mukaan. Lopullisen toimipaikkaehdotuksen tekee kuitenkin Ainon ryhmä. Siinä ryhmässä on OPM sai mietittäväksi ovatko kulttuuripuolen (kirjasto-, liikunta ja nuorisotoimi) tehtävät oikeassa lokerossa. Työryhmä voi perustelluista syistä esittää ohjausryhmälle tehtävänjakoon muutoksia. Rakennerahastoryhmä sai lisäselvitettäväksi koulutustarpeen ennakoinnin ja lääninhallituksessa käsiteltävien perustamishankkeiden osiot. Lääninhallitusten osalta on nimetty oma taustaryhmä tukemaan ALKU-työryhmissä olevien lääninhallitusten edustajien työtä. Ryhmä vetää maaherra Anneli Taina eikä ryhmässä ole henkilöstön edustusta, mutta kaikki läänit ovat edustettuna ryhmässä. Nykyisen henkilöstön kannalta toimipaikkaverkoston pitäisi olla tärkeä asia, koska tämän uudistuksen mukaan on vaara, että joitakin tehtäviä siirretään siten, ettei niitä enää ole nykyisen tehtävänhoitajan toimipaikalla.

 

Jukon taustaryhmän kokouksessa pohdittiin miten virat ja tehtävät mahdollisesti tullaan muodostamaan ja nykyinen henkilöstö siirtämään niihin. Ilmeisesti mallina tulee pitkälti olemaan siirrot TEKiin, eli kaikki virat ja tehtävät tullaan mahdollisesti julkaisemaan hakuun. TEKillä ei ole mitään yhtenäistä hyväksyttyä palkkajärjestelmää, vaan palkat on määritelty alkuperäisten ministeriöiden palkkajärjestelmien mukaan. Jos tehdään samalla tavalla aluehallintouudistuksessa jokainen joutuu hakemaan omaa tehtäväänsä uudelleen. Tehtävien vaativuusluokkien pitäisi  hakuvaiheessa olla selviä. Myös jonkinlainen takuupalkkajärjestelmä pitäisi olla olemassa, jotta kenellekään ei kävisi niin, että palkka laskisi jos hän ei saa vastaavan vaatimustason työtä. Määräaikaisten työntekijöiden työt lasketaan ilmeisesti ketjutetuksi vasta jos määräaikaa on jatkettu kaksi-kolme kertaa.

 

ALKU-hankkeen uutiskirjeet löytyvät netistä osoitteella www.vm.fi/vm/fi/05_hankkeet/022_alku/ . Kirjeen voi tilata omaan sähköpostiin. Jaana Meklin on kirjoittanut Akavalaiseen nro 4/2008 (liite) lyhyen artikkelin aluehallintouudistuksesta. Turussa pidetään 26-27.8.2008 Alue- ja paikallishallintopäivät ja Kuntamarkkinoilla Kuntatalossa Helsingissä pidetään ALKU-seminaari 11.9.2008.

 

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />